265 Milyonluk vurgun yaptılar serbest kaldılar!

İsviçreli bir firmaya, 10 bin ton ağırlığında 326 konteyner külçe bakır yerine, kaldırım taşı gönderen 14 kişilik şebekenin ifadeleri ortaya çıktı....

265 Milyonluk vurgun yaptılar serbest kaldılar!
Editör: admin
05 Mart 2021 - 09:00 - Güncelleme: 05 Mart 2021 - 09:07

Şüphelilerden birinin “Böyle bir olayı yapacak ne maddi gücüm ne de zekâm vardır” dediği sorgu işlemi sonrası 11 kişi ev hapsi şartı ile, diğer üç kişi ise adli kontrolsüz serbest kaldı.

Hemen her ülkede, dış ticaret işlemlerinde zaman zaman sahteciliklerin olabildiği bilinen bir gerçek.

Hürriyet'in haberine göre İstanbul Mali Polisi’nin hafta başında yaptığı operasyonla ortaya çıkan yöntem ise bugüne kadarki, ‘En zekice kurgulanmış dolandırıcılık’ olarak kayıtlara geçti. 
İstanbul'dan Çin'e uzanan 265 milyon liralık vurgun: Külçe bakır yerine kaldırım taşı gönderilmiş

İstanbul, Çorlu, Tekirdağ’da kurulu bir dizi firmanın da kullanıldığı olayda, cirosu 120 milyar doları bulan Mercuria Energy şirketine, 36 milyon dolarlık bakır yerine, bakır rengine boyanmış kaldırım taşları gönderildi. Ambarlı Limanı’ndan, Mercuria’nin Çin’deki tesisine 2 gemi halinde kaldırım taşı gönderen şebekenin Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki sorguları ise, soruşturmaya ilişkin önemli ayrıntılar ortaya koydu.

BEYİN TAKIMI 3 KARDEŞ

Soruşturma dosyasına göre, şüpheliler bu süreçte birkaç firma kullandı. Kimi aracılık yaptı, kimi malın tedarikini üstlendi: kimi sahte poliçe düzenledi kimi de satışı yaptı.

Dosyaya göre, işin beyin takımında ise Sinan Ç. (41), Dursun Ç. (37) ve Soner Ç. (36) kardeşler yer aldı.

Mercuria ile yazışmaları Soner Ç. yaptı.

Şüpheliler denetimden kaçınmak için ilk olarak konteynerlara gerçek külçe bakır yükledi.

Sahada denetim yapan firma görevlileri, bir anormallik görmeyince işleme onay verildi.

Denetim firması görevlileri sahadan ayrıldıktan sonra külçe bakırlar indirildi; yerine, önceden hazırlanmış kaldırım taşları konuldu.

Taşlar özenli bir biçimde bakır rengine boyanmıştı.

Kaldırım taşı yüklü olan konteynerları açan firma yetkilileri şok üstüne şok yaşasa da iş işten geçmişti.

BU İŞE ZEKÂM YETMEZ

Şüphelilerden Muammer K. (35) ifadesinde, kaldırım taşları için fiyat teklifleri aldığını söyledi.

K., bu talebin, satışı yapan Bietsan Bakır’ın sahibi Hasan K.’den (38) geldiğini söyledi. “Eşyaya göz ucuyla baktım” diyen Çağrı K. ise “Bakır mı dediler ben de ‘bakır’ dedim” diye konuştu. 
'Bu ülkede dolandırıcı olacaksın' dedirten olay

Orhan M. (27) ise “Muammer Bey bana kaldırım taşına ihtiyacı olduğunu söyledi. Böyle bir olayı yapacak ne maddi gücüm ve ne de zekâm vardır” dedi.

İÇERİDE BASKI GÖRÜR

Dolandırıcılık işleminde hesabı kullanılan Ramazan Ö. (52)’nin avukatı ise dikkat çekici bir savunma yaptı.

Avukat Recep Çakır savunmasında, “Müvekkilimin, asıl faillerle cezaevine girmesi durumunda baskı ve tehditlerle karşılaşacağından endişe etmekteyiz” dedi.

TIR şoförlerinden birinin olay yerinde gördüğünü söylediği Uncular Metal’in sahiplerinden Soner Ç. ise hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.
Bir diğer şüpheli Tayfun G. ise, “Evraklara bakmadan imzaladım” dedi.

11’İ EV HAPSİ ŞARTI İLE SERBEST

Tutuklanmaları istenen şüphelilerden Ferhat U., Başak Y. Sedat U., adli kontrol şartı olmadan serbest kaldı.

Ramazan Ö., Çağrı K., Dursun Ç., Hasan K., Soner Ç., Sinan Ç., Muammer K., Tayfun G., Orhan M., Ufuk Ç.. ve Bora İ. ise ev hapsi şartı ile serbest kaldı.

Bu arada, şüphelilerden Ferhat U.’nun ağabeyi Vedat U.’nun ise firari durumda olduğu öğrenildi.
Şüphelilerin tamamının serbest kalmasına ilişkin İsviçreli firma yetkilileri ise karara şaşırdıklarını kaydetti.

Böylesi bir dolandırıcılığa imza atanlar hakkında verilen karar ise sosyal medyada tartışma yarattı. Sosyal medya kullanıcıları, AKP'li Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolara destek verdikleri gerekçesiyle çok sayıda öğrencinin ev hapsi cezasına çarptırıldığını hatırlatarak, verilen mahkeme kararına tepki gösterdi. Dolandırıcılık yapan kişilerle Anayasal haklarını kullanarak eylem yapan öğrencilerin aynı cezayı alması üzerine başlayan tartışmaya hukukçular da katıldı.

"BU ÜLKEDE DOLANDIRICI OLACAKSIN"

Türk Ceza Hukuku Derneği Başkan Yardımcısı, Avukat Kazım Yiğit Akalın ise vurgun yapan kişilere "ev hapsi" kararı verilmesine isyan etti.

Kişisel Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Akalın, "Tek bir şey söyleyeceğim; Bu ülkede DOLANDIRICI OLACAKSIN.!!!" diye yazdı. Akalın, sonraki paylaşımında ise, "Kuvvetli suç şüphesi var, 36 Milyon Dolarları var ama evlerine gidebilirler. “Bir memlekette namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur" diye yazdı.

"YURT DIŞI YASAĞI FALAN ETKİ ETMEZ!"

Odatv’ye de bir değerlendirme yapan Akalın, yaşanan dolandırıcılık olayını anlattı.

Akalın, sevkiyatın günlerce sürdüğünü, denetçinin seri numaralı vurduğu mührü dolandırıcıların kestiğini ve değiştirdiğini anlattı. Konternerlere yüklenen bakırların kaldırım taşlarıyla değiştirildiğini, bakır rengine boyandığını ve sahte mühürle tekrar konteynerlere vurulduğunu aktaran Akalın, polisin dolandırıcıları bu kaldırım taşlarından bulduğunu anlattı. Polisin kaldırım taşlarının nereden satın alındığını tespit ettiğini ifade eden Akalın, dolandırıcıların bunu polisin bulamayacağını düşünüyordu.

Mahkemenin kararını da sorduğumuz Akalın, şunları söyledi:

“Bu kadar yüksek meblağda, ev hapsi ne olacak. Adamlar 36 milyon dolarlık vurgun yaptılar. 1 milyon dolarları olsa dünyanın her yerine kaçabilirler. Yani 36’da 1’ini harcasalar yarın Güney Amerika’dalar. Yurt dışı yasağı falan etki etmez yani.

Bu vurgunu yapan adamlar rahattılar. Yakalanmayız, tespit edilemeyiz diye. Zaten operasyonu ufacık bile öğrenseler tüyerlerdi. Operasyon böyle gizli yürütüldü. Savcı 15’inden 14’ünü tutuklamaya sevk etti. 3’ünü serbest bıraktı, onların yurt dışı yasağı var, 11’ine de ev hapsi verdi. Şoke olduk resmen…”

“Yani bir insanın tutuklanması için nasıl bir dolandırıcılık yapması gerekiyor?” diye soran Akalın, “Türkiye’nin tek bir kişiye ilişkin en büyük dolandırıcılık hikayesi. Çiftlik Bank da var ama orada binlerce mağdur var. Burada  tek bir olay var, bir kere de yapıyorlar bunu ve 280 Milyon Lira para vuruyorlar. Bunun cezası; 4.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası...” diye belirtti.

Akalın, şüphelilerin savunmalarında çelişkili ifadeler verdiğine de dikkat çekti.

İşte o paylaşım: 


YORUMLAR

  • 0 Yorum