Interpol, Haechi IV Operasyonu'yla eş zamanlı baskınlarla 3500 hacker'ı yakaladı, 300 milyon dolara el koydu

Interpol, 34 ülkede gerçekleştirdiği operasyonlarla 3500 hacker’ı yakalamayı başardı. Operasyonlarda ele geçirilen hack ve dolandırıcılık kaynaklı para miktarı ise 300 milyon doları buldu.

Interpol, Haechi IV Operasyonu'yla eş zamanlı baskınlarla 3500 hacker'ı yakaladı, 300 milyon dolara el koydu
Editör: admin
20 Aralık 2023 - 15:22

Uluslararası polis gücü olan Interpol, salı günü yaptığı açıklama ile son yılların siber suçlulara yönelik en büyük operasyonlarından birini gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Tam 34 farklı ülkede eşzamanlı gerçekleştirilen ve 6 aylık (Temmuz-Aralık 2023) bir süreci kapsayan Haechi IV Operasyonu’nda 3500 hacker yakalandı.  

Interpol 82 bin 112 şüpheli banka hesabını bloke ederek toplam 199 milyon ABD doları tutarında döviz ve 101 milyon ABD doları tutarında sanal varlığa el koydu.

Operasyonun ardından yapılan açıklamada, "300 milyon doların ele geçirilmesi şok edici bir meblağı temsil ediyor ve günümüzde yaşanan uluslararası organize suçtaki patlayıcı büyümenin altında yatan teşviği gözler önüne seriyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamayı gerçekleştiren Interpol'ün Polis Servisleri Uygulayıcı Direktörü Stephen Kavanagh, "Bu büyük yasa dışı servet artışı, küresel güvenliğe ciddi bir tehdit ve dünya çapındaki ülkelerin ekonomik istikrârını zayıflatıyor" diye konuştu. 

Operasyon 7 tür siber dolandırıcılığı hedeflemiştir: Sesli kimlik avı, aşk dolandırıcılığı, çevrimiçi sextortion, yatırım dolandırıcılığı, yasadışı çevrimiçi kumarla ilişkili kara para aklama, ticari e-posta gizliliği dolandırıcılığı ve e-ticaret dolandırıcılığı.

Vakaların yüzde 75'ini yatırım dolandırıcılığı, ticari e-postaların ele geçirilmesi ve e-ticaret dolandırıcılığı oluşturdu.

Operasyon kapsamında Filipinli ve Koreli yetkililer arasındaki iş birliği ile Kore Kırmızı Bülteni’ne konu olan yüksek profilli bir çevrimiçi kumar çetesi lideri de yakalandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum